14 October 2010

INFO untuk BAKAL PENGANTIN

1. MAJLIS : Satu perkara yang selalu terlepas pandang ialah menyangka photographer tahu segala-galanya tentang majlis kita. Kita sangka mereka tahu perjalanan majlis, tetamu yang datang, kenal ahli keluarga dsb. Walaupun kebanyakkan majlis kahwin hampir sama, tetapi adalah baik kalau kita terangkan secara ringkas perjalanan majlis kita, kenalkan dengan ahli keluarga termasuk saudara mara dan orang2 penting dalam majlis. Setiap majlis juga kadangkala mempunyai tradisi berbeza yang mungkin perlu penjelasan dari pengantin. Ia penting supaya mereka dapat rancang kedudukan dan timing mereka dalam majlis tersebut.


2.PERSEDIAAN PENGANTIN : Persediaan pengantin merupakan perkara paling penting. Maksudnya persediaan fizikal dan mental untuk menghadapi hari berbahagia mereka. Ada pengantin yang berhempas pulas siapkan majlis sampai muka mereka nampak letih semasa majlis persandingan. Mata mereka sembab dan merah sebab kurang tidur. Tenaga mereka juga tidak banyak ketika menghadapi hari yang penting tersebut. Bila badan dah letih sangat, mukapun dah tak ceria terutamanya bila sesi outdoor pada sebelah petang. Jadi secara tidak langsung ia menjejaskan gambar yang bakal diambil oleh photographer.


3.PERSONALITI PENGANTIN : Satu perkara yang perlu diingat, photographer juga adalah seorang manusia biasa. Kalau mereka bekerja dengan ceria dan seronok dalam majlis kita mungkin idea mereka lebih banyak dan lebih kreatif. Jadi kalau pengantin masam dan garang je, tanya sepatah jawab sepatah. Mood mereka nak bekerja pun terjejas. Camne kalau bos tempat kita kerja layan kita macam kuli dan tak hormat kita dengan alasan mereka bayar gaji kita? :)


4.KERJASAMA : Ada photographer mempunyai style dan cara mereka sendiri untuk mendapatkan hasil gambar yang baik untuk kita. Sekiranya ia tidak keterlaluan, berilah kerjasama yang baik kepada mereka. Sekiranya kita tidak selesa bagitau terus kepada mereka supaya mereka faham. Photographer yang bagus biasanya dapat sesuaikan cara pose pengantin berdasarkan karektor mereka. Cuba berbincang dengan photographer tentang ni sekiranya ada perkara yang tidak boleh dilaksanakan semasa majlis.


5.LAIN-LAIN : Antara perkara lain yang nampak macam tak penting adalah seperti mempelawa photographer makan, hehe. Bukan apa, ada photographer yang jalankan tugas seawal 9 pagi. Jadi ada yang tidak sempat bersarapan pagi. Pastu mereka bertugas sampailah lewat petang tak sempat nak makan tengahari. Kalau photographer tu diet takpelah, tapi kalau jenis yang banyak makan mesti dia kelaparan, haha. At least jemputlah sebab ramai member2 photographer yang aku kenal jenis malu-malu nak makan kalau tak dijemput, hehe.


Sebenarnya memang banyak lagi perkara yang perlu diberi perhatian, tapi cukuplah perkara penting tersebut buat masa ni. Bagi aku yang lebih penting, pengantin mesti cukup tenaga, tenang, selesa dan perlu menikmati hari berbahagia mereka dengan sepenuhnya. Selain itu, kena belajar kawal emosi, confident dengan diri sendiri dan sentiasa tersenyum sepanjang majlis:)

Banyak mata-mata yang melihat kita sepanjang majlis berlangsung (macam tak biasa plak pergi majlis kahwin). Kalau kita bermasam muka disebabkan masalah kecil dalam majlis, ia boleh dilihat oleh semua orang. Jangan sampai orang cakap kita kena paksa kahwin plak, hehe :) Untuk akhirnya, enjoy your big day!!


sekadar untuk berkongsi...hasil cilok dari ma fwen thru fesbuk...(jgn mara yer...!)

No comments:

Post a Comment